Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας που αναχώρησε το 2020 και εγκαστάθηκε στην Γερμανία όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα χωρίς στο διάστημα αυτό να μεταφέρει την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, μπορεί σήμερα να μεταβάλλει αναδρομικά την φορολογική του κατοικία ;
Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αναχώρησε το 2020 και εγκαστάθηκε στην Γερμανία όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα χωρίς στο διάστημα αυτό να μεταφέρει την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό. Στο διάστημα αυτό υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα σαν να ήταν κάτοικος Ελλάδος χωρίς να δηλώνει τα εισοδήματα που αποκτά στην Γερμανία. Μπορεί σήμερα να μεταβάλλει αναδρομικά την φορολογική του κατοικία ;
Ο εν λόγω φορολογούμενος έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, να υποβάλλει στο Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης & Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. όπου είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας: αίτηση (έντυπο Μ0) με συνημμένα τα έντυπα Μ1 και Μ7 συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, καθώς και έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα. (ΠΟΛ.1201/2017).
Στην συνέχεια οφείλει να προσκομίσει, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο ως άνω Τμήμα ή Γραφείο της Δ.Ο.Υ.:
– Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους.
– Εάν ο φορολογούμενος έχει εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (στο εξής ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτά εισόδημα στη Ελλάδα , μπορεί να προσκομίσει, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλλε στο άλλο κράτος ή ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους.
– Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή με την οποία θα αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) του φυσικού προσώπου με το άλλο κράτος.
Για την απόδειξη της αναχώρησης και εγκατάστασης ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει Δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ημερομηνία αναχώρησης και εγκατάστασής του στη χώρα όπου δηλώνει κάτοικος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 183 ημέρες στη χώρα αυτή μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος, ήτοι στο προηγούμενο έτος από εκείνο εντός του οποίου γίνεται η αίτηση μεταβολής. Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να είναι, εναλλακτικά και ενδεικτικά, έγγραφα περί ανάληψης μισθωτής εργασίας, έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας στην εν λόγω χώρα και υπαγωγής του στην ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας αυτής, εγγραφής σε δημοτολόγιο της εν λόγω χώρας, μίσθωσης κατοικίας, εγγραφής ή παρακολούθησης σχολείων των τέκνων στη χώρα αυτή. Αντί των πιο πάνω επιπλέον δικαιολογητικών, ο φορολογούμενος δύναται να προσκομίζει πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας από τη χώρα στην οποία δηλώνει κάτοικος των δύο (2) προηγούμενων ετών από το έτος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση μεταβολής. (ΠΟΛ.1201/2017).
Θα μπορούσε ο φορολογούμενος να κάνει αναδρομικά μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στο εξωτερικό ;
Έπειτα από προσφυγή φορολογουμένων σε αρνητική απάντηση της Διοίκησης (ΔΕΔ 214/2019) , αναφορικά με τη δυνατότητα αναδρομικής μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας φορολογούμενου ,το Συμβούλιο της Επικρατείας τμήμα Β, με την με αριθμό 1627/2020 απόφασή του έκρινε ότι : « δεν μπορεί να γίνει δεκτό σχετικό αίτημα, δηλαδή αίτημα για έτος προγενέστερο του προηγούμενου της υποβολής αυτού έτους, ακόμη και αν από τα προσκομισθέντα ενώπιον της φορολογικής αρχής δικαιολογητικά και στοιχεία αποδεικνύεται η, κατά τον χρόνο αυτό, συνδρομή των θεμελιούντων τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας πραγματικών περιστατικών».
Σύμφωνα με τα παραπάνω ο εν λόγω φορολογούμενος αν σήμερα (2022) υποβάλλει αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας αυτή θα γίνει δεκτή από το έτος 2021.
Πηγές :
ΑΑΔΕ ΠΟΛ.1177/2014, ΠΟΛ.1067/2015 και ΠΟΛ.1201/2017
ΣτΕ 1627/2020
Πηγή : Oenet
Comments
Comments are closed.