Ένα ενδιαφέρον οικονομικό φαινόμενο παρατηρείται στις λογιστικές καταστάσεις α’ εξαμήνου εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο αλλά και πολλών μη εισηγμένων μικρομεσαίων εταιρειών. Οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο έχουν αυξηθεί κατά διψήφιο μέγεθος αλλά στην τελική γραμμή τα κέρδη έχουν συρρικνωθεί. Άρα η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε όρους κερδοφορίας μάλλον δεν ακολουθεί την ανάπτυξη λόγω τζίρου και οι επιχειρήσεις δείχνουν ότι συρρικνώνονται.
Οι βασικοί λόγοι είναι ότι:
Α) Οι αυξήσεις στις πωλήσεις υπολογίζονται τιμολογιακά και όχι από πλευράς όγκου. Άρα πουλούν περισσότερο αλλά με λιγότερα αγαθά,
Β) Οι επιχειρήσεις μειώνουν αποθέματα που έχουν αγοράσει με χαμηλότερες τιμές, σε υψηλότερες τιμές,
Γ) Έχουν περιοριστεί οι παραγγελίες αλλά αυτό δεν φαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις παρά μόνο στα ισοζύγια,
Δ) Τα κέρδη μειώνονται από την άνοδο του κόστους λειτουργίας λόγω πληθωρισμού,
Ε) Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα κέρδη για αυξήσεις αποθεματικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χειμώνα και ένα (ίσως περισσότερο δύσκολο) πρώτο α’ εξάμηνο 2023.
Το μέσο περιθώριο κέρδους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι 50 άτομα προσωπικό) έχει μειωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών (αναλύουν τις δανειακές ανάγκες) στο 10-12% δηλαδή είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που ‘τρέχει’ ο πληθωρισμός το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό ροκανίζει εύλογα κερδοφορίες και ενίοτε ταμειακά αποθέματα.
Το κρίσιμο δ’ τρίμηνο 2022
Το 4ο τρίμηνο του 2022 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το λειτουργικό κόστος αναμένεται σημαντικά αυξημένο λόγω πληθωριστικών πιέσεων (συμπεριλαμβάνεται και η ενέργεια) ενώ υπάρχουν και οι κορυφώσεις φορολογικών υποχρεώσεων. Στελέχη από επιμελητήρια θεωρούν ότι εάν καταφέρουν να κλείσουν το 4ο τρίμηνο με θετικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, τότε το δύσκολο α’ εξάμηνο 2023 θα περάσει με ηπιότερο τρόπο. Τα πάντα θα καθοριστούν από την εξέλιξη του πληθωρισμού (εγχωρίως και διεθνώς), της ανάπτυξης του ΑΕΠ και βέβαια από το προεκλογικό κλίμα που θα επικρατήσει.
Comments
No comment yet.