Τη βεντάλια της έκτακτης ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση εντάσσοντας σε αυτή και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της τελευταίας διετίας που έχουν οι πολίτες στους Δήμους ενώ με νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των «φρέσκων» οφειλών προς τους ΟΤΑ.

Το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας ρύθμισης και για τα χρέη στους δήμους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας (στο Σκάι)  αναφέροντας ότι η  ρύθμιση των 36-72 δόσεων «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».

Απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας εξετάζεται να ρυθμιστούν υπό προϋποθέσεις σε έως 72 μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι  30 ευρώ ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες  δόσεις.

Διαγραφή χρεών

Την ίδια ώρα, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε  5 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους,  πρόστιμα, προσαυξήσεις οι οποίες με το σημερινό καθεστώς  μένουν «ζωντανές» ακόμη και για δεκατέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους που προβλέπουν:

– Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012,  συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

– Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη ρύθμιση αυτή ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.